Onze werkwijze

Het oprichten van een kinderwijkraad in de wijk gaat in drie stappen:
1. Lesprogramma op de basisschool
2. Installatie kinderwijkraad
3. Ondersteuning door begeleiders (bewoners in de wijk)

Democratieles
Democratieles

De groepen 6 en 7 van de basisschool krijgen drie lessen, waarin de kinderen leren over democratie, vertegenwoordigen en draagvlak. Ze gaan zelf aan de slag met plannen maken, debatteren en verkiezingen houden. Ze stemmen op plannen voor hun kinderwijkraad.

Plannen maken

De kinderwijkraden worden samengesteld uit vertegenwoordigers van de groepen 6 en 7 van de scholen uit de wijk. Na installatie komt de kinderwijkraad één keer per week na school bij elkaar. Ze gaan aan de slag met de plannen die alle leerlingen samen tijdens de democratielessen op school hebben bedacht en gekozen.
De kinderwijkraad trekt er ook op uit. Zo gaan ze bijvoorbeeld op bezoek bij een kinderwijkraad in een andere stad.

Begeleiders van de kinderwijkraad, de betrokken scholen, ouders, de lokale welzijnsorganisatie en andere organisaties werken nauw samen bij de begeleiding van de kinderwijkraad gedurende het schooljaar.
Het eerste jaar dat een wijk meedoet krijgen de begeleiders intensieve begeleiding van Kies&Co. In de daaropvolgende jaren krijgen de begeleiders steeds meer eigen verantwoordelijkheid.

De vereniging Kies&Co dient als platform voor communicatie tussen de begeleiders. Zo kunnen begeleiders hun ervaringen en kennis uitwisselen. Uiteindelijk zullen ervaren begeleiders toekomstige begeleiders opleiden.

Zelf een Kinderwijkraad starten?

Hebt u zelf plannen om een Kinderwijkraad op te zetten? Neem gerust met ons op via ons contactformulier.