Materialen

Werkboek

Dit werkboek is geschreven voor iedereen die een kinderwijkraad wil opzetten. We delen onze kennis, aanpak en de ervaringen die we daarmee hebben opgedaan. Een kinderwijkraad vormt zich  binnen de eigen lokale cultuur van de buurt of de wijk. Dat kan keuzes met zich meebrengen die in andere omgevingen anders uitpakken. Daarom geen kookboek met kant-en-klare recepten maar een wegwijzer voor pioniers die in hun eigen wijk een kinderwijkraad willen starten.

 

 

 

 

 

LESMATERIAAL

Een kinderwijkraad is een bovenschoolse activiteit: er doen kinderen mee uit de bovenbouw van alle basisscholen in de wijk. Deze kinderen krijgen allemaal in dezelfde periode democratielessen op school. De lessen voldoen aan de formele leerdoelen over actief burgerschap en democratie.

 

 

 

 

TRAINING EN WERKBOEK
Een kinderwijkraad heeft een jaarcyclus van vier fasen die elk jaar weer terugkomt. Elk jaar zijn er lessen op school, de kinderwijkraad wordt geïnstalleerd, de kinderwijkraad komt wekelijks bij elkaar en er wordt verantwoording afgelegd. Elk jaar dezelfde cyclus, toch is elk jaar weer anders: de kinderen, de begeleiders en de omstandigheden zijn elk jaar weer anders. In dit draaiboek beschrijven we jaarcyclus en bieden we materialen voor het draaien van een kinderwijkraad. Het draaiboek maakt onderdeel uit van een training voor lokaal coördinatoren en overige begeleiders.